Dogs2Walk 
 Training voor uw hond en individuele uitlaatservice

Blog

Hoe hoog leg jij de lat??

Ik ben nu ruim 2 maanden bezig met m’n eigen bedrijf Dogs2Walk en al bijna 10 jaar bij KC Kennemerland.
Iedere week ga ik met veel plezier naar klanten toe en met net zoveel plezier sta ik wekelijks op het veld bij de KC.

Wat mij de laatste tijd steeds meer gaat opvallen is dat mensen/maatschappij de lat zo hoog neerlegt.
Zowel tijdens m’n lessen als op internet verbaas ik me wel eens over de verhalen, vragen en opmerkingen.
Liggen de verwachtingen van de baas nu zo hoog of word het ons een beetje opgedrongen vanuit de maatschappij.

Pups moeten met 8 weken kant en klaar bij de fokker vandaan komen, perfect luisteren, alle oefeningen onder de knie en uiteraard compleet zindelijk zijn, niet bijten en de hele wereld maar begrijpen.
Puber honden die zich geen enkele “fout” kunnen en mogen permitteren, gaan ze wel de fout in dan heb je de poppen aan het dansen en is je hond het vreselijkste wezen op aarde tenminste als je de maatschappij mag geloven en klaagbook.

Vooral “klaagbook” is een zo’n mooi forum waar iedereen zijn mooie verhalen en foto’s en filmpjes deelt.
Daar zitten de perfecte baasjes met top opgevoede honden die als je mag geloven nooit wat fout doen.
En dan kom jij als baas en jij hebt een leuke pup die gewoon gedrag laat zien wat bij een pup hoort, je stelt je vraag en gelijk een bak ellende over je heen wat je allemaal wel niet fout doet.
Je puber hond die streken en fratsen uithaalt.........zou het wel normaal zijn want niemand zegt er ooit iets over en bij een ander gebeurt het nu noooooooit.
Gevolg is dat ik veel onzekere baasjes zie die bijna denken dat ze een soort buitenaards wezen in huis hebben gehaald ipv gewoon een super leuke hond die ik zie.
Ja een hond die wellicht nog wat sturing, begeleiding, ruimte, begrenzing, training, regels enz nodig heeft maar over het algemeen een vrolijke jonge hond die het soms gewoon nog niet kan, die soms gewoon die fouten maakt omdat het even niet lukte in z’n koppie.

Maar door steeds weer die commentaren van een ander, zien veel mensen enkel nog de dingen die fout gaan en al die dingen die juist zo onwijs goed gaan verdwijnen op de achtergrond en twijfelen ze aan zich zelf of ze wel een goede baas zijn want ook dat word vaak geroepen “ligt allemaal aan jou als baas”
Maar wat mag je nu echt verwachten van een jonge hond, dat hij perfect luistert of dat er soms even wat fout gaat.........ik heb altijd geleerd van fouten kun je leren.
Gooi ze in je rugzak en ga ermee aan de slag om zo tot een goed eindresultaat te komen.

Ook hier gaat echt niet alles altijd goed, Diesel is een meester in het jatten van tafel hoe goed je ook oplet hij is zo gehaaid dat het gebeurd is voor jij er erg in hebt.
Gaat achter wild aan in de duinen, geen probleem ik lijn hem aan ik heb niet meer de verwachting dat ik hem dit nog ga afleren en om eerlijk te zijn ik heb ook geen zin om daar energie in te steken.
Sky..........ach dat is de perfecte collie niks op of aan te merken maar als puber een vreselijke relcollie die alles en iedereen leuker vond dan luisteren naar mij.
En Trees nu 15 maanden, trekt soms nog aan de riem, is een kattekop naar andere honden, heeft moeite om spullen die zij heel erg leuk vind af te geven, ongeduldig, vind vogels op het strand het einde en vind soms luisteren ook niet de moeite waard.
Allemaal prima het hoort bij de leeftijd, ik lach erom en morgen is er weer een nieuwe dag.
Natuurlijk zijn er baal momenten maar doordat mijn verwachtingen laag zijn en ik het goed vind dat het soms ook wel eens even fout gaat om daarna de schouders er weer onder te zetten gaat het een heel stuk beter.

Iedereen heeft een mening en iedereen doet het altijd beter dan die ander waardoor we het gevoel krijgen dat we het eigenlijk nooit goed kunnen doen.
Leg de lat niet zo hoog voor jezelf en je hond maar kijk wat jullie allemaal al bereikt hebben, geniet van alle mooie dingen die jullie samen beleven en die “foutjes” ach dat komt ook allemaal wel goed.
Heb vertrouwen in jezelf, doe waar jij je goed bij voelt dan bereik je het meeste.

Groetjes Sandra Kralt-Schniedewind Dogs2Walk


E-mailen
Map
Info